dakpannen alg mos - voor en na behandeling

Zelf ontmossen van daken

Het ontmossen van daken is een klus die voor de doe-het-zelver makkelijk zelf te doen is. Het is een belangrijke klus, want vuilaanslag en mos zullen geheid voor problemen zorgen voor de dakbedekking en waterafvoer.

Oorzaak mos en algen op daken

Steen is van nature een poreus materiaal, waardoor het oppervlak niet glad is maar miniscuul kleine gaatjes heeft. Vuil en micro-organismen als algen, mos en schimmels kunnen zich hierdoor makkelijk hechten aan het steen.
Wanneer er eenmaal mosgroei of vuilaanslag aanwezig is op het steen, zal nieuw vuil of mos zich nog sneller kunnen hechten en zorgen voor ophoping. Dit is de reden waarom dakbedekking kapot kan vriezen. Maar ophoping zorgt er ook voor dak dakpannen los komen te zitten.

Voorkomen van mos en algen op daken

Door het regelmatig ontmossen van een dak worden een flink aantal problemen voorkomen. Beter nog is het behandelen van de dakpannen met Hydrastop Pro waardoor algen, mos en vuil zich niet meer kunnen hechten.


Benodigdheden om uw dak zelf te ontmossen:

> Hoge drukspuit
> Lage drukspuit, kwast of roller
Hydrastop Pro
> Ladder (of hoogwerker)


Stappenplan: zelf ontmossen van daken

Het zelf ontmossen van daken bestaat feitelijk uit twee stappen; het reinigen van de dakpannen en het behandelen van de dakpannen met een mos- en algenwerend middel.

Stap 1: het ontmossen van het dak met water

ontmossen van daken - dakpannen reinigenHet schoonmaken van de dakpannen of dakleien kan met water. Er wordt regelmatig schoonmaakmiddel aangeraden, maar dat is milieu-onvriendelijk en niet nodig. Het reinigen van de dakpannen kan daarom het beste met een hoge drukspuit en water worden gedaan.

Spuit altijd van boven naar beneden in neerwaartse richting. Op deze manier kan er geen water onder de sluitingen komen.

tip: vergeet na het schoonmaken van de dakpannen, de dakgoot en afvoer niet te ontdoen van alle lossen delen mos.

Stap 2: behandelen van de dakpannen tegen mos, algen en water

Om nieuwe mosgroei te voorkomen is het belangrijk de dakpannen na reiniging te beschermen. Dit kan door deze te behandelen met een mos- en algenwerend middel als Hydrastop Pro.

Hydrastop kan met een lage drukspuit aangebracht worden. Eventuele kozijnen dient u af te plakken. Vernevel gelijkmatig en zorg dat er geen plekken overgeslagen worden door nat op nat te spuiten.

Wanneer het oppervlak na verneveling niet verzadigd raakt en het product blijft absorberen is het nodig een extra laag aan te brengen. Brengt deze direct aan zonder de eerste laag te laten drogen!

Stap 3: laten drogen van de dakpannen

Na het aanbrengen van Hydrastop Pro bent u klaar. Het daadwerkelijke drogen zal ongeveer 6 uur in beslag nemen. Het oppervlak is nu volledig waterafstotend en de hechting van mos, algen en vuil wordt voorkomen.


Hydrastop Pro

Hydrastop Pro - steen beton sealer coating impregneermiddel
Hydrastop Pro is een geavanceerde coating om steen en betonnen oppervlakken waterafstotend te maken en de hechting van micro-organismen als mos en algen te voorkomen. Hydrastop Pro verandert het uiterlijk van de behandelde oppervlakte niet en is transparant, geur- en kleurloos en 100% milieuvriendelijk.

Het ontmossen van daken kunt u makkelijk zelf!