dakpannen voor en na impregneren en reinigen, dakpannen met alg mos - voor en na behandeling

Zelf ontmossen van daken

Het ontmossen van daken is een klus die voor de doe-het-zelver makkelijk zelf te doen is. Het is een belangrijke klus, want vuilaanslag en mos zullen geheid voor problemen zorgen voor de dakbedekking en waterafvoer.

Oorzaak mos en algen op daken

Steen is van nature een poreus materiaal, waardoor het oppervlak niet glad is maar minuscule kleine gaatjes heeft. Vuil en micro-organismen als algen, mos en schimmels kunnen zich hierdoor makkelijk hechten aan het steen.

 

Wanneer er eenmaal mosgroei of vuilaanslag aanwezig is op het steen, zal nieuw vuil of mos zich nog sneller kunnen hechten en zorgen voor ophoping. Dit is de reden waarom dakbedekking kapot kan vriezen. Maar ophoping zorgt er ook voor dak dakpannen los komen te zitten.

Voorkomen van mos en algen op daken

Door het regelmatig ontmossen en reinigen van dakpannen worden een flink aantal problemen voorkomen. Beter nog is het behandelen van de dakpannen met Terraseal Pro waardoor algen, mos en vuil zich niet meer kunnen hechten.


Benodigdheden om uw dak zelf te ontmossen:

> Hoge drukspuit
> Lage drukspuit, kwast of roller
> Schrobbezem, emmer
> Tergeo Pro Cleaner schoonmaakmiddel
Terraseal Pro impregneermiddel
> Ladder (of hoogwerker)


Stappenplan: zelf ontmossen van daken

Het zelf ontmossen van daken bestaat feitelijk uit drie stappen; het ontmossen van de dakpannen, het reinigen van de dakpannen en het behandelen van de dakpannen met een mos- en algenwerend impregneermiddel.

Stap 1: het ontmossen van het dak met water

ontmossen van daken - dakpannen reinigenHet ontmossen en verwijderen van losliggend vuil verwijder je eerst met een hoge drukspuit. Het mos en de algenaangroei zal losweken door het water en zo van het dak afgespoeld worden.

 

Het schoonmaken van de dakpannen of dakleien, om het geheel brandschoon te krijgen doe je met Tergeo Pro Cleaner een professioneel reinigingsmiddel voor beton, steen, metselwerk en keramiek.

 

Door het reinigingsmiddel goed in te laten werken zal het het meeste werk voor  jou doen. Daarna goed afspoelen met de hogedrukspuit om zodoende het vuil en schoonmaakmiddel van het dak te spoelen.

 

Het reinigen van de dakpannen kan daarom het beste met een hoge drukspuit en water worden gedaan.

 

Spuit altijd van boven naar beneden in neerwaartse richting. Op deze manier kan er geen water onder de sluitingen komen.

 

tip: vergeet na het schoonmaken van de dakpannen, de dakgoot en afvoer niet te ontdoen van alle lossen delen mos.

Stap 2: behandelen van de dakpannen tegen mos, algen en water

Om nieuwe mosgroei te helpen voorkomen is het belangrijk de dakpannen na reiniging te impregneren. Dit kan door deze te behandelen met een impregneermiddel als Terraseal Pro.

 

Terraseal kan met een lage drukspuit (of roller) aangebracht worden. Kozijnen en ramen goed afplakken. Vernevel gelijkmatig en zorg dat er geen plekken overgeslagen worden door nat op nat te spuiten.

 

Wanneer het oppervlak na verneveling niet verzadigd raakt en het product blijft absorberen is het nodig een extra laag aan te brengen. Brengt deze direct aan zonder de eerste laag te laten drogen!

 

Stap 3: laten drogen van de dakpannen

Na het aanbrengen van Terraseal Pro bent u klaar. Het daadwerkelijke drogen zal 24 uur in beslag nemen. Zorg ervoor dat het niet regent tijdens het drogen. Het oppervlak is na het drogen volledig waterafstotend en helpt hechting van mos, algen en vuil wordt voorkomen.


Terraseal Pro

dakpannen impregneren, steen waterdicht maken, terras impregneren, muren waterdicht maken, beton waterdicht maken, beton impregneren, voegen waterdicht maken
Terraseal Pro is een geavanceerde coating om steen en betonnen oppervlakken waterafstotend te maken en de hechting van micro-organismen als mos en algen helpen te voorkomen.

 

Terraseal Pro verandert het uiterlijk van de behandelde oppervlakte niet en is transparant, geur- en kleurloos en 100% milieuvriendelijk.

Het ontmossen en schoonmaken van dakpannen kunt u makkelijk zelf!