keldervloer waterdicht maken - aanbrengen met roller

Keldervloer waterdicht maken

Als er geen lekkage is en water op de keldervloer staat, dan is het grondwater dat door het beton naar boven komt. Dit gebeurt als het beton na het uitharden niet behandeld is met een beton sealer. Het is verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen. Een vochtige kelder is slecht voor de gezondheid en slecht voor de waarde van uw huis. Een keldervloer waterdicht maken is bovendien eenvoudig zelf te doen.

Welke beton sealer gebruiken

Om een keldervloer waterdicht te maken zal eerst besloten moeten worden of er een top coating (betonverf) of een impregneer middel (dat diep in het beton zijn werk doet) gewenst is. Voor een keldervloer wordt betonverf afgeraden, aangezien het water dan alsnog door het beton heen kan vloeien. Het vocht geeft druk aan de onderkant van de betonverf waardoor deze na verloop van tijd zal afbladeren.

Hydrablock Pro

keldervloer waterdicht maken met beton impregneer sealerMet een diep penetrerende beton impregneer sealer als Hydrablock Pro , zal de keldervloer definitief waterdicht zijn. Hydrablock beton sealer is gemaakt op basis van silaan en silicaten.

Het voordeel van Hydrablock beton sealer is dat deze – door de minuscule moleculaire verbindingen – diep in het beton trekt. De beton sealer zal een chemische reactie aangaan met het beton zelf en zal deze niet alleen verdichten en verharden maar ook waterdicht maken. Het netwerk van poriën en haarscheurtjes dat van nature voorkomt in het beton zal geheel gevuld worden en zo het water dat onder het beton zit tegenhouden.


Stappenplan om een keldervloer waterdicht te maken:

Stap 1: Keldervloer schoonmaken

Voor het aanbrengen van Hydrablock dient de keldervloer eerst grondig schoongemaakt te worden. Verwijder alle stof deeltjes en eventueel aanwezig organisch materiaal zoals schimmels en algen. Het goed stof en vuil vrijmaken van de vloer is het meeste en belangrijkste werk, aangezien dat bepaalt of én hoe diep de Hydrablock beton sealer in de keldervloer zal trekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld KARWEI beton en cement reiniger.

Stap 2: Aanbrengen van Hydrablock op de keldervloer

keldervloer waterdicht maken - aanbrengen met rollerAfhankelijk van de kelder kan gekozen worden om de Hydrablock beton sealer aan te brengen met: een kwast, een roller of met een gewone lage drukspuit. Houd er bij het aanbrengen rekening mee dat de sealer nat op nat aangebracht moet worden.

Dit is belangrijk om geen plekken te missen en zo al de poriën in het beton grondig af te dichten. Met 5 liter Hydrablock kunt u (met 2 coatings) zo’n 20 vierkante meter keldervloer waterdicht maken. Om Hydrablock aan te brengen moet het tussen de 12 en 24 graden zijn.

Stap 3: Hydrablock laten drogen

De eerste laag Hydrablock 6 uur laten drogen. De beton sealer mag niet te snel drogen, omdat dit de penetratie van het beton tegenhoudt. Als het beton te snel lijkt te drogen kan er water over verneveld worden. Breng vervolgens de 2e laag aan (het aanbrengen van de 2e laag mag ook langer op zich laten wachten, maar niet korter.) De tweede laag zal na 2 uur droog genoeg zijn om de keldervloer weer in gebruik te nemen. Het aanbrengen van de sealer is nu klaar.

Klaar en dan?

Het uitharding- of curing proces dat Hydrablock aangaat met het beton zal 25 tot 30 dagen duren. In de tussentijd kan de vloer gewoon in gebruik genomen worden. Na 30 dagen is de keldervloer volledig waterdicht. U zal gegarandeerd tevreden zijn dat u Hydrablock aangebracht heeft om uw keldervloer waterdicht te maken.

Lees hier meer over Hydrablock – beton impregneermiddel →

Een keldervloer waterdicht maken kunt u makkelijk zelf