cementdekvloer maken storten

Waterdichte cementdekvloer maken

Een cementdekvloer maken lijkt een moeilijke klus, maar met de juiste voorbereiding is dit makkelijk zelf te doen.

Waarom een cementdekvloer maken?

zelf cementdekvloer makenEen cementdekvloer is een vloer die doorgaans als egalisatievloer dient, maar kan ook als geluids- of warmteisolatie dienen.

 

Een dekvloer wordt op de onderliggende draagvloer / constructievloer aangebracht.

Cementdekvloer als tussenvloer

 

Over het algemeen wordt een cementdekvloer toegepast als tussenvloer, waar vervolgens een toplaag (zoals vloerbedekking of tegels) op wordt aangebracht.

Cementdekvloer als gebruiksvloer

 

Vandaag de dag wordt een cementdekvloer ook als gebruiksvloer ingezet; dit zien we steeds vaker in woningen of high-tech werkomgevingen. Wanneer een cementdekvloer als eindvloer wordt gebruikt, dan is het verstandig de vloer een beschermende coating te geven, welke naast vloeistof ook beschermt tegen vlekken en olie. Gebruik hiervoor Terraseal Pro (water en vlekken) of Countertop Pro (water, vlekken en vet/olie).


Benodigdheden om zelf een cementdekvloer te maken:

> Cement
> Hydramix Pro
> Reilat
> Waterpas
> Speciekuip
> Schep
> Boormachine + mixer
> optioneel: Voorstrijk / hechtprimer
> optioneel: Terraseal Pro of Countertop Pro (beschermende afwerklaag)


Stappenplan: zelf een cementdekvloer maken

Een cementdekvloer wordt doorgaans in een dikte van 3cm gestort. 25mm is het minimum wat aangehouden dient te worden.

 

Door het water te vervangen met Hydramix Pro zal de dekvloer waterdicht opdrogen. Hydramix verdicht en verhardt het beton waardoor het ook nog eens steviger wordt.

Stap 1: Controleren en schoonmaken van de (betonnen) ondervloer

Controleer de onderliggende draagvloer op scheuren en kapotte voegen, repareer dit indien nodig.

 

Voor het storten van de cementdekvloer is het van belang de onderliggende vloer goed schoon te maken. Stof, lijmresten, vet, olie of andere materialen verhinderen een goede hechting. Als er bijzondere eisen aan de vloer worden gesteld kan een hechtprimer worden gebruikt.

Stap 2: Bevochtigen van de ondergrond

Bij het maken van een cementdekvloer zal voorkomen moeten worden dat de ondergrond gaat zuigen. Dit kan door het vochtig maken van de ondergrond of het behandelen van de ondergrond met een voorstrijk / hechtprimer.

 

Stap 3: Cement aanmaken

Maak het cement aan met Hydramix Pro. Hydramix Pro zorgt ervoor dat de cementdekvloer waterdicht wordt en voorkomt zo vuil, vlekken en cementstof.

Stap 4: Storten of gieten van de cementdekvloer

Storten van de dekvloer: bij het storten van het cement kunt u het beste in de hoek beginnen. Schep het cement in vlakken van ongeveer 1m2, totdat de gehele vloer is bedekt. Verdeel het cement vervolgens over de hele oppervlakte. Met de reilat of waterpas kunt u het cement over het hele oppervlak gelijkmatig verdelen.

 

Gieten van de dekvloer: bij gebruik van egalisatiemortel kan de mortel makkelijk direct uit de emmer op de vloer gegoten worden. Door de vloeibaarheid van de mortel zal deze zelf egaliseren en gladtrekken, met een plakspaan kunt u het vloeien versnellen. Let op de hoeken en randen; met de plakspaan kunt u deze indien nodig opvullen.

Stap 5: Reien en glad maken van de cementdekvloer

cementdekvloer glad maken reienMet de reilat / waterpas en plakspaan wordt het oppervlak definitief glad getrokken. Begin in een hoek en werk zo in vlakken van 1m2 de hele vloer af in de volgende volgorde. Trek het cement glad met de rei, werk vervolgens het cement glad met de plakspaan. Om de vloer definitief glad en egaal te maken werkt u het oppervlak nogmaals met de rei af.

Stap 6: Het drogen van de cementdekvloer

De ideale temperatuur voor het drogen van een dekvloer is tussen de 10 – 20 graden. Houd voor de ideale droging een luchtvochtigheid van 80% aan.

Na minimaal 24 uur kan de dekvloer weer licht in gebruik genomen worden. Als de temperatuur onder de 10 graden ligt zal het drogen langer duren. Bij temperaturen boven de 20 graden gaat het sneller, let er op dat het drogen niet te snel gaat.

Na 3 dagen kan de vloer zwaarder belast worden. Als er een vloerverwarming in of onder de cementdekvloer aanwezig is adviseren wij deze gedurende 28 dagen niet aan te zetten.

Stap 7 (optioneel): Cementdekvloer beschermen tegen olie en vlekken

Deze stap is men name gewenst wanneer de cementdekvloer als directe leefvloer gebruikt wordt. In dit geval is het prettig om de vloer volledig vloeistofdicht en oliewerend te maken. Gebruik hiervoor Countertop Pro.


Hydramix Pro

Hydramix Pro - cementdekvloer storten, betonvloer stortenHydramix Pro is een unieke formule om beton, cement en mortel waterdicht te maken.

Door het gebruik van Hydramix Pro verandert het uiterlijk van het materiaal niet en is transparant, geur- en kleurloos. Makkelijk toe te passen, simpelweg water vervangen met Hydramix.

 

Een cementdekvloer maken kunt u makkelijk zelf!