witte uitslag op steen, uitbloei baksteen, cementsluier op steen

Cementsluier verwijderen en Kalkuitslag verwijderen

Waarom worden rode baksteen wit? uitslag op steen uitgelegd

Witte uitslag en uitbloeiing zijn een van de eerste tekenen van vochtproblemen voor cementgebonden materialen. Vooral metselwerk en baksteen hebben last van efflorescentie (uitbloeiing) en kalkuitslag.

Dit fenomeen is een gevolg van vocht in combinatie met vrije zouten in het cement. Verwijderen van de cementsluier en uitbloeiing is gelukkig eenvoudig met Tergeo cementsluier verwijderaar.

Uitbloeiing – kalkuitslag

Cemensluiter of uitbloeiing is niet alleen een esthetisch probleem. Het is over het algemeen niet slecht voor de structuur van de muur, maar wel een doorn in het oog. Echter, als cementsluier niet wordt verholpen kan er vries- en dooi schade ontstaan. Dit kan er in sommige gevallen toe leiden dat baksteen verzwakt, schilfert of afbrokkelt.

Efflorescentie

Efflorescentie oftewel Zoutuitbloeiing is, afhankelijk van de bron meestal een poederachtige substantie. De witte uitslag op cement en steen, beton en klei-achtige materialen vormt zich wanneer vocht zich bevindt in het metselwerk of steen.

Hierdoor lost de zoutafzetting op en wordt naar het oppervlak afgevoerd. Wanneer het vocht met de opgeloste zouten verdampt ontstaat er uitbloeiing.

Zoutuitbloeiing

uitbloeing, zoutuitbloeiing, cementsluierverwijderaar, cementsluier verwijderenHet type zoutverbinding en de structuur bepaalt het uiterlijk van de uitbloeiing. Alkalische zoutverbindingen, die gewoonlijk worden aangetroffen in mortel- en cement producten ( bijv. natrium of kalium, produceren de meest voorkomende witachtige tot lichtgrijze afzettingen.

Afhankelijk van het type zoutverbinding in de structuur, kan het ook variëren van tinten bruin en groen. Het kan poederachtig, kristallijn, dof, wazig of helder zijn.

Wat is zoutuitbloeiing?

Uitbloeiingen kunnen grote oppervlakken, afzonderlijke metselstenen of gedeeltelijke baksteen bedekken. De reactie brengt de zouten naar de oppervlakte in een oplossing die kristallen vormt. Wanneer deze wordt gecombineerd met koolstofdioxide (CO2 ) in de lucht krijg je uitbloeiing.

Oorzaken zoutuitbloeiing / efflorescence

Zoutuitbloeiing is dus het is het resultaat van de combinatie van vier factoren:

  1. Zoutafzettingen
  2. Vochtigheid
  3. Het vochtpad naar het oppervlak
  4. Verdamping

Hoe verwijder je zoutuitbloeiing?

Zoutuitbloei op metselwerk is lelijk maar gelukkig eenvoudig te verhelpen. Tergeo Cementsluierverwijderaar en kalkuitslag verwijderaar is een doeltreffende manier om uitbloeiingen of kalk te verwijderen van gevels, muren, vloeren en dorpels etc.

Stap 1: Verwijder overtollige uitbloei

luiwagen, borstel vuilverwijderen, stevige borstel uitbloei verwijderen

Verwijder eerst overtollig opbouw van de uitbloeiing met een stevige / stevige borstel of luiwagen. Omdat zoutuitbloei droog en poederachtig is kan het gemakkelijk weggeveegd worden.

Draag een stofmasker ter bescherming van je longen gezien het stoffige karakter van de uitbloei.

Stap 2: Meng de zoutuitbloei verwijderaar met water

Afhankelijk van de ernst van de verontreiniging verdunnen met water in de verhouding 1:10 tot 1:1. Probeer altijd eerst een stukje om de geschiktheid van de ondergrond te

controleren.

Stap 3: Uitbloei verwijderaar aanbrengen

Maak het oppervlak van te voren nat met schoon water. Dit zal het voorkomen dat de uitbloei verwijderaar in de stenen trekt. Breng ruim aan met een borstel, lage drukspuit of roller. Behandel overzichtelijke vlakken van niet meer dan 10m2 – 15m2

Stap 4: In laten werken en schrobben

Schrob het oppervlak met een stevige bezem of schrobborstel en laat het product 15 tot 20 minuten inwerken. Laat de uitbloei verwijderaar niet opdrogen. Als het droog begint te worden nogmaals aanbrengen. Indien nodig nogmaals schrobben.

Stap 5: Naspoelen

Na de behandeling het oppervlak goed naspoelen met schoon water. Hiervoor kan je een hogedrukspuit of tuinslang gebruiken.

Stap 6: pH waarde herstellen voor het impregneren

ph aarde schaal, ph waarde herstellen, impregneren ph waarde herstellen

Door het verwijderen van cementsluier van de gevel is de pH waarde van de gevel zuurder geworden. Wanneer de gevel geïmpregneerd gaat worden moet de pH waarde eerst hersteld worden naar de optimale pH waarde 7

Herstel de pH waarde door de gevel te reinigen met Tergeo Pro Cleaner steen en beton reiniger.

Kalkuitslag

kalkaanslag, kalkuitslag, witte uitslag, uitslag op muur, uitslag op baksteen

Kalkuitslag is een andere verkleuring die erg lijkt op zoutuitbloeiing. Hierdoor wordt het vaak verward met uitbloeiing. kalkuitslag vormt zich in de voegen en loopt tijdens regen of reinigen langs het oppervlak van muren en metselwerk. De zouten en de resulterende kleuren zijn verschillend maar de productieprocessen zijn in principe hetzelfde.

Kalkuitslag verwijderen – Hardnekkige kalkuitslag verwijderen

Kalkuitslag, ook wel genoemd kalksteen of ketelsteen, verwijderen doe je op dezelfde manier als het verwijderen van zoutuitbloeiing. Om kalkuitslag te verwijderen gebruik je ook Tergeo Cementsluier verwijderaar en ontkalker.

Tergeo Cementsluierverwijderaar is ook geschikt voor het verwijderen van kalkuitslag op muren, gevels kranen, koffiemachines en bijvoorbeeld in de douche.

Uitbloeiing herkennen – overeenkomsten en verschillen

kalkaanslag, cementsluier, efflorescence verwijderen, uitbloeiing verwijderen, Tergeo cementsluierverwijderaar, cementsluier verwijderen

Soorten uitbloei die je ziet op de foto

(A) Vrije zouten in mortel gecombineerd met vocht en de galvanische werking met aluminium produceert uitbloeiingen .

(B) Uitbloeiingen veroorzaakt door onjuiste drainage en geen waterdichting achter de muur.

(C) Een onjuiste bevestiging van de metalen delen leidde hier het vocht naar de betonnen latei. Hierdoor zijn uitbloeiingen, spatten en de verslechtering veroorzaakt.

(D) Efflorescentie op schaduwrijke kleiklinkers op een onbeschermde ondergrond.

(E) Efflorescentie vermengd met sporen van meeldauw op schaduwrijke betonnen straatstenen. Dit wordt veroorzaakt door vocht dat migreert vanuit het onbeschermde gesteente.

(F) Vocht vermengd zich met de zouten in de plantenpot die in de schaduw werd gehouden. Hierdoor wordt een zware rand van uitbloeiingen gevormd.

Het professioneel verwijderen van cementsluiers en kalkuitslag is nog nooit zo makkelijk geweest!